Jan Willem van Manen: ‘Ook op het gebied van duurzaamheid denken wij mee met interieurbouwers’

Staal vormt niet alleen vanuit esthetisch oogpunt een mooie combinatie met hout; het is ook een duurzaam materiaal. Maar op welke manieren helpt Perfotube interieurbouwers nog meer bij het maken van duurzame keuzes? We vragen het directeur Jan Willem van Manen. 

https://www.perfotube.nl/write/Afbeeldingen1/Over Perfotube/MVO/Perfotube-MVO-1200x490.jpg?preset=content

 

“Staal is inderdaad een duurzaam materiaal, want het gaat lang mee en het is honderd procent herbruikbaar”, beaamt Jan Willem. “Daar staat wel tegenover dat de productie en bewerking van staal veel energie kost. Dus met de keuzes die je daarin maakt, kun je een groot verschil maken.

 

Rekening houden met het klimaat en het welzijn van mensen

“Ook op het gebied van duurzaamheid denken we daarom graag met de interieurbouwer mee. Want wij vinden het belangrijk om rekening te houden met het klimaat en het welzijn van mensen. En we beseffen ook dat ondernemingen daar een grotere impact op kunnen hebben dan particulieren. Dat brengt verantwoordelijkheid met zich mee. Daarom kiezen wij bewust voor duurzame partners en voor duurzaamheid in onze eigen bedrijfsprocessen.”

 

Lasersnijden: fiber in plaats van CO2

“In onze branche zijn er allerlei technieken beschikbaar waarmee je energiezuiniger kunt produceren. Fiber-lasersnijden in plaats van CO2-lasersnijden bijvoorbeeld. Onze productielocatie in Nederland loopt voorop als het gaat om de inzet van dit soort technologie en hetzelfde geldt voor onze productiepartners in binnen- en buitenland. Daar selecteren we onze partners ook op.”

 

Warmte hergebruiken en beter afzuigen

“Of ik daar een voorbeeld van kan geven? De poedercoater met wie we samenwerken, die is heel ver in het hergebruik van warmte. En in Oost-Europa hebben we een productiepartner waar veel geslepen wordt. Die deden het al goed qua duurzaamheid en arbeidsomstandigheden, ook naar Nederlandse maatstaven. Maar toen we daar waren, zagen we dat de afzuiging nog wat beter kon en dan bespreken we zoiets ook. Daardoor hebben ze het nu nog beter voor elkaar.” 

“Wil je echt per se die laagste prijs? Ook als dat ten koste gaat van de arbeidsomstandigheden of het milieu?”

 

Verre Oosten: grote verschillen tussen producenten

Voor grote oplages maakt Perfotube ook gebruik van productielocaties in het Verre Oosten. Hoe zit het daar met de aandacht voor duurzaamheid? “Daarmee zijn ze over het algemeen minder ver dan hier, maar het verschilt sterk van producent tot producent. Zelf hebben wij de bewuste keuze gemaakt om met een aantal producenten niet te werken naar aanleiding van een bezoek aan hun fabriek. Dat is ook een vraag die onze afnemers zichzelf moeten stellen, vind ik. Wil je echt per se die laagste prijs? Ook als dat ten koste gaat van de arbeidsomstandigheden of het milieu?”

 

Aandacht voor duurzaamheid in het hele proces

Behalve in de productie, besteedt Perfotube ook in de logistieke processen en op kantoor veel aandacht aan duurzaamheid. Jan Willem somt op: “Ons logistieke centrum verwarmen we volledig met bodemwarmte. Wij maken voor onze verlichting 100% gebruik van LED. Ons bedrijfspand is voorzien van 3600 M2 zonnepanelen. Transporten proberen we altijd te combineren om geen onnodige kilometers te maken. We gebruiken zoveel mogelijk herbruikbare verpakkingen; en waar dat niet kan, kiezen we voor minder belastende alternatieven. Op kantoor werken we nu bijna papierloos. Dat zijn allemaal kleine, maar wel concrete stappen.”

Jan Willem vervolgt: “We zijn dus al zeker weten goed op weg, maar we moeten ons blijven ontwikkelen. Met ons hybride wagenpark waren we er bijvoorbeeld al heel vroeg bij. Inmiddels bestaat ons wagenpark voornamelijk uit hybride auto's. Ook staan er op ons parkeerterrein laadpalen. Personeel, bezoekers en iedereen die wil mag hier zijn/haar auto opladen. Hiermee proberen we het gebruik van elektrische auto's te stimuleren.” 

Samen sparren over duurzaamheid?

Neem contact op