Wereldwijd staaltekort houdt aan

12-04-2022

https://www.perfotube.nl/write/Afbeeldingen1/special_buis_koker.jpg?preset=newsletter Marktontwikkelingen: wereldwijd staaltekort houdt aan
Het wereldwijde tekort aan staal zorgt nu al maanden achtereen voor stijgende prijzen en langere levertijden. Omdat meerdere factoren daarbij een rol spelen, is het bovendien moeilijk te voorspellen wanneer de marktomstandigheden zullen herstellen.

Minder chips = minder staal

Een van de oorzaken van de internationale staalschaarste is het wereldwijde tekort aan microchips. Hierdoor hebben autofabrikanten hun productieniveau namelijk noodgedwongen verlaagd. En in navolging van de automotive industrie, een belangrijke afnemer van staal, hebben ook staalfabrikanten hun productie teruggeschroefd.

Oorlog in Oekraïne en logistieke problemen

Door de oorlog in Oekraïne is de beschikbaarheid van staal nog verder verminderd. Daarnaast spelen de huidige hoge energieprijzen natuurlijk een rol, evenals de grootschalige verstoring van logistieke ketens.

Gevolgen: ‘dagprijzen’ en lange levertijden

Als gevolg van het wereldwijde staaltekort zijn staalprijzen feitelijk dagprijzen geworden. Ook wij kunnen hierdoor pas een definitieve prijs voor onze staalproducten afgeven op het moment dat klanten ons een opdracht verstrekken. Daarnaast adviseren wij opdrachtgevers om voorlopig rekening te blijven houden met langere levertijden.

Slimmer omgaan met dat schaarse materiaal? We denken graag met je mee!

Met de huidige hoge prijzen is het meer dan ooit zaak om op een slimme manier naar staal te kijken. Is het misschien mogelijk om de kosten te drukken door het ontwerp van een product iets aan te passen? Of door een dunner materiaal te gebruiken? Wij denken graag met je mee! 

 

Interesse?

Neem contact op